Mgr. Vlastimil Chadim  |  Doplňky stravy
image for Spalovače tuku část I.

Jako spalovače tuku nazýváme potravinové doplňky, které kombinují řadu sloučenin přírodního původu s předpokládanými lipolytickými účinky.

Pro podporu redukce tukové tkáně využívají spalovače tuků několika možných mechanismů:

- stimulace CNS k vyššímu psychickému a fyzickému výkonu organismu

- zvýšení tvorby tepla – termogenní účinek

- snížení pocitu hladu – anorexigenní účinek

- stimulace energetického metabolismu – navýšení úrovně klidového energetického výdeje

- podpora transportu mastných kyselin přes mitochondriální membrány

Stimulační efekty kofeinu a guarany jsou jedny z mála skutečných přínosů spalovačů tuků.  Díky excitaci centrální nervové soustavy se člověk cítí svěží, lépe snáší fyzickou zátěž, méně vnímá únavu, do tréninku jde s nasazením – fyzickou aktivitu dokáže provádět s vyšší intenzitou a po delší čas. Díky tomu spotřebuje za tréninkovou jednotku více energie a následně se výrazněji navýší oxidace tuků (vlivem EPOC) v období po ukončení zátěže. Pod účinkem kofeinu dochází při fyzické aktivitě k významnějšímu vzrůstu koncentrací katecholaminů a cAMP (cyklického adenosimonofosfátu) – výsledkem je zvýšení oxidace mastných kyselin v pracujících svalech. Připomeňme, že mezi stimulačním účinkem kofeinu  a guarany je rozdíl v rychlosti nástupu a délky působení. Kofein je „rychlejší a kratší“, guarana naopak „pomalejší, ale delší“. Proto výrobci spalovačů tuku často využívají obou zmíněných sloučenin.

Další užitečnou schopností „spalovačů“ je zvýšení produkce tepla v organismu. Pro tvorbu tepla je třeba štěpit ATP, jež vzniká oxidací glukózy, mastných kyselin a aminokyselin. Stimulací termogeneze tedy dochází k vyšší spotřebě energetických substrátů kolujících v krvi a uložených v glykogenových i tukových zásobách. Zvýšená tvorba tepla navyšuje klidový energetický výdej a také energetický výdej spojený s fyzickou aktivitou. Termogenní efekt      je prokázaný u kofeinu, extraktu ze zeleného čaje, výtažku plodů pepřovníku černého a synefrinu (v podobě extraktu z rostliny Citrus aurantium).

Některé přírodní sloučeniny mohou snižovat pocit hladu mezi jídly, čímž napomáhají udržovat vhodný stravovací režim. Anorexigenní účinky (snižující příjem stravy) jsou připisovány kofeinu, guaraně a výtažkům z rostliny Hoodia gordonni.