Mgr. Eva Hvorecká  |  "Výživářská" terminologie
image for Prázdné kalorie Co to vlastně je?

O prázdných kaloriích mluvíme v případě potravin/pokrmů, které mají sice určitou energetickou hodnotu (často dost významnou), ale jsou velice chudé na potřebné živiny, např. vitaminy, minerální látky, bílkoviny, nenasycené tuky, vlákninu apod. Typickým příkladem jsou např. sladkosti. V základu jejich složení jsou jednoduché cukry, případně také nasycené tuky, jejichž zdrojem je převážně palmový a palmojádrový tuk.

Dalším adeptem na prázdné kalorie je alkohol. Alkoholické nápoje obsahují 29,4 kJ/g alkoholu. Orientačně obsahuje 500 ml piva, 200 ml vína či 50 ml destilátu 20 g alkoholu. Po výpočtu zjistíte, že jde téměř o 600 kJ. To máte přibližně 100 g šunky nejvyšší jakosti, necelých 100 g celozrnného chleba, dva bílé jogurty, téměř 150 g cottage sýru...a tak bych mohla pokračovat ve výčtu nutričně plnohodnotných potravin. A kromě toho, že samotný alkohol má energetickou hodnotu, často je v alkoholických nápojích přidaný také cukr. Takže k 29 kJ si připočtěte ještě 17 kJ/g cukru. Pozor tedy na nadměrnou a pravidelnou konzumaci alkoholu. Podle mě jsou největší zrádností sladké alkoholické limonády, které lidé popíjejí jako minerálku. Hlavně v létě...to jsou přece osvěžující.