Mgr. Vlastimil Chadim  |  Výživa ve sportu, Doplňky stravy
image for Maltodextrin

Jako maltodextriny označujeme řetězce několika jednotek až dvou desítek glukózových jednotek. Maltodextriny využívané v potravinářství se získávají hydrolytickým štěpením škrobů – nejčastěji z brambor, pšenice, kukuřice a rýže. Výsledným produktem je bílý prášek s lehce sladkou příchutí, s nízkou viskozitou a nízkou hodnotou osmotického tlaku. Sacharidy tvoří 95 až 99% procent hmotnosti. Maltodextriny nepřináší žádné bílkoviny, gluten, tuky, vlákninu, ani vitamíny a minerální látky.

Maltodextriny jsou velmi snadno stravitelné v zažívacím traktu člověka. Účinkem amyláz dochází k jejich rychlému štěpení na samostatné molekuly glukóz. Této vlastnosti využívají výrobci sportovních nápojů a energetických tablet a gelů. V průběhu intenzivní fyzické aktivity jsou trávicí a vstřebávací schopnosti člověka značně omezené. Chceme-li přesto tělu dodat energii, je nezbytné orientovat se na jednodušší sloučeniny, jako jsou mono- a disacharidy. Nejrychlejším zdrojem energie je čistá glukóza (hroznový cukr). Tu není třeba nijak štěpit a okamžitě se vstřebává do krevního oběhu. Její nevýhodou je však značná „osmotická nálož“. Pro udržení hypo- či izotonicity je pak třeba vytvářet roztoky s pouze velmi nízkou koncentrací (cca do 5%). Tím však nejsme schopni nápojem přinést větší množství energie. Další nevýhodou čisté glukózy (především u velmi dlouhých výkonů) je její až přílišná rychlost, vyjádřená vysokou hodnotou GI = 100. Z těchto dvou jmenovaných důvodů jsou výhodnější maltodextriny. Jsou o trochu pomalejší (GI 90-95) a především osmoticky méně zatěžující. Pro vytvoření nápoje se stejnou osmotickou aktivitou lze maltodextrinu použít více (vytvořit až 12% roztok) než v případě glukózy či jiných jednoduchých cukrů. Ve stejném objemu tedy nápoj připravený z maltodextrinů přinese více energie a přitom nepůsobí hypertonicky. Je to důležité nejen z důvodů dodávky energie, ale také tekutin. Roztok s nižší osmolalitou než je osmolalita vnitřního prostředí organismus mnohem lépe zavodňuje. Za účelem dosažení co nejlepší hydratace je však nejvýhodnější použít roztoky, které jsou připraveny ze směsi více druhů sacharidů, mezi kterými by maltodextriny určitě neměly chybět.

Ve výživě sportovců mají maltodextriny využití především ve dvou situacích. Jsou ideálním zdrojem energie při výkonu. Jedná se především o dodávku sacharidů (glukózy) při aktivitách delších než 90 minut trvání, kdy dochází k výraznému poklesu glykogenových zásob. Velmi se vyplatí využít maltodextrinů i po ukončení pohybové aktivity. Tím, že můžeme využít vyšší koncentrace nápoje, dojde k efektivnějšímu doplňování vyčerpaného svalového i jaterního glykogenu prostřednictvím po-tréninkového drinku (obsahujícího i další sacharidy + bílkoviny v poměru 4:1).

Maltodextrin lze pořídit jako samostatný výrobek – čistý maltodextrin bez přítomnosti dalších živin. Maltodextriny jsou velmi levné. Kilogramové balení stojí do 100 Kč. Maltodextriny se nachází také v dalších suplementech sportovní výživy – v iontových přípravcích, energetických tabletách a gelech, proteino-sacharidových koncentrátech. Maltodextriny se hojně využívají i v klinické výživě u malnutričních pacientů a jedinců, kteří nejsou schopni přijímat běžné potraviny. Maltodextriny se uplatňují se také jako aditivum při výrobě celé řady nápojů a potravin. Je možné používat je jako sladící prostředek do nápojů, pudinků, želatin.

Pokud využíváme maltodextriny ve sportovní výživě, užíváme nejčastěji 30 až 50 g prášku rozpuštěného ve 300-500 ml vody.

Užívání maltodextrinů obecně nemá žádné kontraindikace. Jejich příjem však musí hlídat diabetici a díky vysoké energetické hodnotě (téměř 400 kcal / 1660 kJ ve 100 g prášku) také lidé s nadváhou.