Mgr. Vlastimil Chadim  |  Doplňky stravy
image for Kloubní výživa

Přípravky označované jako „kloubní výživa“ pomáhají zpomalovat destrukci kloubní chrupavky a navozovat optimální stav jejího metabolismu. Pro skupinu látek s chondroprotektivním účinkem je užívána zkratka SYSADOA (symptomatic slow acting drugs of osteoarthrosis). Využívají se tedy především při léčba osteoartrózy, případně osteoartritidy. Účinnými látkami jsou glukosamin sulfát, chondroitin sulfát, methylsulfonylmethan (MSM), kyselina hyaluronová a hydrolyzáty kolagenu

Vlivem věku a mechanického opotřebení (způsobeného především vysokou tělesnou hmotností a nadměrnou, jednostrannou zátěží pohybového aparátu), dochází v především v kloubech dolních končetin, páteře, loktů a ramen ke strukturálním změnám – destrukci a úbytku chrupavky, rozvoji zánětlivých procesů a bolestivosti kloubů. Bolest není vyvolána degenerativními změnami samotné chrupavky (chrupavky nejsou inervovány), ale bolestí okolních tkání – především kostí.  Problém je, že chondrocyty (buňky chrupavky) nejsou vyživovány přímým krevním zásobením, ale pouze difůzí mezibuněčné tekutiny, která je podporována tlaky a ohyby chrupavky při pohybu. Chrupavka tak má velmi pomalé a omezené reparační a regenerační schopnosti.

Přesto jsou při léčbě osteoartróz využívány přípravky, kterými se snažíme stav kloubních chrupavek normalizovat. Doplňky stravy označované jako „kloubní výživa“ obsahují tělu vlastní látky, které inhibují negativní účinky prozánětlivých cytokinů, navozují analgézii (tlumí bolest), potlačují tvorbu volných radikálů, přináší stavební složky pro tvorbu kolagenu.

Mezi nejvyužívanější patří chondroitin sulfát a glukosamin sulfát. Chondroitin sulfát je glykosaminoglykan, který váže vodu a propůjčuje chrupavkám pružnost. Stimuluje tvorbu proteoglykanů, potlačuje zánětlivé procesy, tvorbu proteolytických enzymů a dalších látek podílejících se na destrukci chondrocytů. Při výrobě chondroitin sulfátu jsou využívány nejčastěji prasečí a hovězí chrupavčité tkáně. Doporučená denní dávka je 800 až 1200 mg čistého chondroitin sulfátu.

Glukosamin sulfát vykazuji protizánětlivé účinky, snižuje bolest a stimuluje tvorbu chrupavky. Ve formě doplňků stravy se doporučuje užívat 1500 mg glukosamin sulfátu na den. Většina výrobců využívá ve svých přípravcích kombinaci obou výše zmíněných sloučenin. Ve srovnání se samostatně užívanými látkami se však jejich účinnost nezvyšuje.

Další rozšířenou molekulou v preparátech pro výživu kloubů je methylsulfonylmethan (MSM). Tato organická sloučeniny sýry se vyznačuje protizánětlivými a antioxidačními účinky. MSM by měl přispívat ke zmírnění bolestí a otoků kloubů při osteoartróze a osteoartritidě. Klinické studie prováděné s MSM však věrohodně nepotvrdily jeho přínos u pacientů s kloubními onemocněními.

Jiné potravinové doplňky využívají přímo hydrolyzáty kolagenu, které se po vstřebání do krevního oběhu mohou se stát stavebními prvky pro chrupavčité tkáně. Některé suplementy přináší také kyselinu hyaluronovou, která v synoviální tekutině působí jako lubrikant a zlepšuje metabolismus chondrocytů. Pomocný účinek při zánětlivých onemocněních pohybového aparátu mohou mít omega-3 mastné kyseliny, které výrobci do některých suplementů též přidávají. Při syntéze kolagenu je důležitá přítomnost vitamínu C. Spolu s jeho antioxidačními účinky je potřebný pro růst a ochranu chondrocytů.

U žádné z výše uvedených složek doplňků stravy určených k výživě kloubů nebyly prokázány závažné vedlejší účinky. Obecně se doporučuje (1x denně před, s či po jídle) užívat chondroitin a glukosamin sulfát po dobu nejméně 2-3 měsíců. Po té je možné na stejně dlouhou dobu přípravky vysadit, přičemž terapeutický efekt přetrvává.